Казусите със спрените от съда вписвания на промени в ръководството на държавните Автомагистрали

...
Казусите със спрените от съда вписвания на промени в ръководството на държавните Автомагистрали
Коментари Харесай

Веднъж Вранеску, втори път Вранеску, трети път - очеваден проблем

Казусите със спрените от съда вписвания на промени в управлението на държавните " Автомагистрали " ЕАД и на Българската банка за развиване нажежиха пристрастеностите сред изпълнителната и правосъдната власт и извадиха на бял свят куп проблеми и спорна правосъдна процедура, от която до момента си патеха главно частни компании.

Министърите на стопанската система и на районното развиване Кирил Петков и Виолета Комитова нападнаха арбитър Мария Вранеску от Софийския градски съд (СГС), че не съблюдава закона. Те се зачудиха ка все на нея се падат делата за основни държавни сдружения, макар че сякаш има инцидентно систематизиране. Софийски градски съд и Съюзът на съдиите опазиха Вранеску и припомниха, че за прекъсването на вписванията има спорна правосъдна процедура. Това най-често се дължи на празнота в закона - случайна или умишлена, за която виновност имат депутатите. И съдиите обаче не са почтени - биха могли да изискат уеднаквяването на практиката посредством тълкувателни решения, само че не са го създали. 

 

Случайно ли е инцидентното систематизиране

 

Софийски градски съд изясни, че има прелиминарен седмичен график на дежурните съдии, които преглеждат молбите за прекъсване на регистърно произвеждане. Всяка седмица молбите се разпределят сред трима съдии на инцидентен принцип. Графикът се дефинира за месеци напред. Всъщност, в случай че има подозрения за разпределянето на тези каузи, би трябвало да бъдат сезирани Висшият правосъден съвет и инспекторатът към него.  " Съдът е самостоятелен в своите решения, само че ние ще отправим сигнал за това да се види доколко е дейно прилагано инцидентното систематизиране на тези каузи, тъй като прекомерно стеснен е кръгът на хората, всред които се прави подборът. По създание слага под подозрение самия инцидентен асортимент, а другото е към този момент въпрос на решенията, които взимат другите правосъдни инстанции. При всички случаи аз приканвам тази процедура да бъде уеднаквена ", сподели правосъдният министър Янаки Стоилов.

Хипотетично, е изцяло допустимо и трите горещи каузи да са отишли при Вранеску. В седмицата на дежурството й има и такива, които не е гледала тя (например за " Напоителни системи " ЕАД, различен нашумял проблем, завършил също със спряно от съда регистриране на промени в ръководството).  Интересен подробност е, че като дежурна Вранеску е разпределяла делата в Софийски градски съд посредством специфичния програмен продукт. Т.е. разпределила е сама на себе си делата за ББР и " Автомагистрали ", демонстрира информация в публичния портал на Централизираната система за систематизиране на делата. 

 

Казуси под индиго

 

Съдия Вранеску два пъти стопира вписването на ново управление на " Автомагистрали " ЕАД по искане на до момента управлявалите Стоян Беличев, Александър Филев и Иван Коларов. След първото прекъсване на 22 юни министър Виолета Комитова, която е принципал на държавното сдружение, взема решение да не апелира съдебния акт, а да опита да впише измененията наново на 25 юни. Вероятно по този начин министърката е търсела възможност въпросът да попадне при различен арбитър при инцидентното систематизиране на делата, само че той още веднъж се пада на Мария Вранеску. В седмицата 21-25 юни тя е един от тримата дежурни съдии. Беличев и компания още веднъж апелират. Вранеску отново стопира вписването.

Мотивите в двете й избрания са напълно къси и идентични - би трябвало да се реши по същество спорът по жалбите на остарялото управление, което нападна отстраняването си, преди да се види дали да се впише новото. Аргументите на Беличев и останалите са, че по Закона за публичните предприятия се изисква за тези длъжности да се организира конкурс, а също и че в Съвета на шефовете би трябвало да има петима души, а не трима.

В понеделник, на 28 юни, Комитова е издава за трети път решение за промяна на Съвета на шефовете на " Автомагистрали " поради проблеми с публичните поръчки, установени с одит на държавното сдружение, се вижда от партидата на компанията в Търговския указател. Новото управление ще е единствено до конкурс, гласи министерското решение. До редакционното привършване на този текст нямаше развиване по третото искане за регистриране. Министърката изясни, че краткотрайното управление е от трима души, а състезанието за непрекъснатото ще бъде при започване на юли и тогава те ще са петима, както изисква законът.

Комитова разяснява, че арбитър Вранеску е спряла още вписването на управлението на Александровска болница, както и на Българската банка за развиване. " Аз към този момент виждам четири намеси на Мария Вранеску ", съобщи министър Комитова и добави, че някогашният изпълнителен шеф на " Автомагистрали " Беличев се оказва по-влиятелен от министъра. " Г-н Беличев и арбитър Мария Вранеску доста се тревожат, че аз желая за 15 дни да сложа краткотрайно управление ", възмутена е Комитова.

Решението на Вранеску да спре вписването на управлението на Българската банка за развитие ядоса икономическия министър Кирил Петков.  " Решението на съдийката от Софийски градски съд е в пълно противоречие със закона, тъй като актовете на БНБ не могат да бъдат спирани. Когато към този момент пет седмици водим борбата тази банка да стартира да работи за обществото, за дребните и междинни предприятия, да не се дават на осем компании един милиард, когато към този момент всичко е приключено, и споделя, че щом Българска народна банка го е одобрила, би трябвало да се впише и не може да се стопира, се получава дълбокото вътрешно разбиране на Мария Вранеску. Тя е взела решение през днешния ден в противоречие със закона да спре това предопределение ", сподели икономическият министър. 

На 28 юни Петков също внесе ново заявление за промяна на управителния съвет на ББР и за увеличение на броя на членовете на Надзорния съвет. Пак се иска вписването на Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев като членове на УС, както и надзорниците от трима да станат петима, като новите са Валентин Михов и Васил Щонов. За изпълнителни шефове на банката се оферират Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Преди месец министър Петков в профил двама от членовете - Митко Симеонов и Велина Бурска от стария контролен съвет, само че те апелират. Междувременно Петков предприе различен ход, за да отстрани гласовете на бойкотиращите остарели членове - разшири състава с още двама - Щонов и Михов. Именно това предопределение, утвърдено от Българска народна банка, е спряно от арбитър Вранеску по тъжба на един от старите членове на управителния съвет - Николай Димитров. В исковата си молба той твърди, че заявките за регистриране на тези промени се основават на оскъдни решения на министъра и на Управителния и Надзорния съвет. Както и с " Автомагистрали " Вранеску постановява, че не може да реши основателността на исковете на този член на УС в регистърното произвеждане и стопира вписването, до момента в който въпросът не бъде решен всъщност. 

На арбитър Вранеску се падна и различен парещ картоф - за вписването на промените в управлението на Александровска болница. И в този случай съдийката спря вписването на измененията.

 

Противоречивата правосъдна процедура

 

Има съдии, които за разлика от Вранеску, не биха спрели вписванията. Макар и да не гледат исковете всъщност и да нямат доказателствата пред себе си, те ревизират дали исковата молба не е явно неприемлива. Така, когато може да се направи извод за недопустимост, регистърното произвеждане няма по какъв начин да бъде спряно. Например в случай че атакуващият няма юридически интерес. Какъвто, съгласно някои съдии, е казусът и с " Автомагистрали ", и с ББР. Освободените шефове могат да нападат прекратяването на договорите си за ръководство, защото това визира трудовите им права. Но те не могат да имат власт върху вписването на новото управление от принципала на държавните сдружения. Ако някой не е акционер или съучастник, той няма юридически интерес да се меси в ръководството на сдружението. Иначе, в случай че вписванията се стопират случайно, има риск от корист с права. 

Слаба юридическа опора обаче има и министерската практика да се пускат заявки за регистриране, до момента в който не минат. Особено като се има поради, че правосъдната процедура по този въпрос е единна - спряното регистърно произвеждане по заявление за регистриране на едно решение препятства вписването на това решение и при следващо заявление, до момента в който трае прекъсването. Според съдии, с които " Сега " беседва, вероятният ход на министрите би бил да апелират прекъсването, а в случай че то бъде доказано, от съда, който гледа проблема всъщност, да се желае преустановяване на делото като неприемливо.

Освен всичко, на 3 юни прокуратурата, че се е самосезирала по отношение на изявленията за одита на Сметната палата за сходство на осъществяването на публичните поръчки, предоставени на " Автомагистрали "  ЕАД. Образувано е дело за умишлена занемареност, осъществена от длъжностно лице в " Автомагистрали " в интервала 2016 - 2020 година По делото, взето на спецотчет от висшата прокуратура, работи националното разследване. Ако управлението на сдружението бъде подведено под наказателна отговорност, прокуратурата би могла да желае отстранявано му - с цел да не унищожава доказателства, да не въздейства на очевидци и така нататък Виждали сме по какъв начин държавното обвиняване се впряга в избрани обстановки. Сега обаче избира да гледа от безвредно разстояние.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР